الجمعة، 5 أكتوبر، 2012

الارز (كشرى، صيادية، برام، بالخلطة)


حقدم لكم اليوم ملف متنوع لاربع أصناف من الارز الذى لا تخلو منه اى مائده سواء بجانب اللحوم او الطيور او الاسماك

أولا الكشرى الاسكندرانى

للحبيبه تورتايه بالكريز و هو يقدم دائما مع الاسماك و ايضا مع البيض بالطماطم او البيض المسلوق و المحمر بالسمن البلدى

بسم الله نبدأ

المقادير

2 كوب أرز

1 كوب الا ربع عدس أصفر

3 كوب ماء

2 ملعقه زيت

ملح


الطريقه

نغسل الارز فقط و ينقع فى الماء لمده نصف ساعه

ثم نعسل العدس فى مصفاه حتى لا يبوش و يتهرى

ثم نصفى الارز و العدس جيدا فى مصفاه

نضع فى قدر على النار الماء و الملح و الزيت حتى يغلى


نضع الارز بالعدس و يغطى و يترك يغلى

ثم يقلب و تهدأ النار و توضع الشياطه (مثل طبخ الارز )العادى

ثم يقدم أنا حبيت أعمله فى القالب على شكل السمكه لانه بيكون رائع مع السمك

أرز الصياديه

احنا بنفضله ايضا مع السمك لكن الكثيرين بيطبخوه بالمرقه بدل الماء و بيضعوا عليه مكسرات و يسمى أرز بالخلطه

المقادير

2 بصل كبير مبروش

2 كوب ارز مغسول و منقوع فى الماء

1 ملعقه صلصه

2 و نصف كوب ماء

1 ملعقه صغيره سكر

ملح /رشه قرفه مطحونه

زيت

الطريقه

نضع الزيت فى القدر و البصل و نقلبه حتى يصير لون البصل بنى

نضع الماء و الملح و القرفه و الصلصه و السكر و يترك يغلى
ثم يضاف الارز المصفا من مائه جيدا و يترك يغلى

ثم تهدأ النار حتى يكمل سواه

ثم يقدم و بالهنا و الشفا
برام الارز فى الفرن

مشهور جدا فى الارياف و يقدم مع صوانى البطاطس فى الفرن و مع اى خضار رائع و ايضا مع الاسماك المشويه (هذا ارزى المفضل لما أكون مشغوله أو خارجه)

المقادير

3 كوب أرز مغسول (يفضل يكون منقوع )

1 و نصف كوب ماء

1 و نصف كوب لبن

3 ملاعق قشطه (وجهه اللبن )

ملح

الطريقه

نحضر برام فلاحى الفخار (ممكن حله بيركس او أى وعاء بيدخل الفرن ) نضع الماء و اللبن و الملح و نقلب ليذوب الملح


ثم نضع الارز بعد تصفيته من الماء طبعا فى البرام و نضع القشطه فوق و جهه

و يدخل التوستر (الفرن الكهربائى الصغير ) على درجه حراره 200 و لمده ساعه بالتايمر (انا ساعات بظبته وأخرج أرجع أتغدى )و دا شكله و بيظل محتفظ بحرارته لمده طويله فى البرام
يمكن يوضع مع الارز لحمه مسلوقه او حمام محشى و توضع مرقه بدل الماء بيكون جميل ايضا

الارز المحمر (الارز بالخلطه )

هذا هو الارز المفضل في العزائم والافراح وهذه طريقتي في عمله صعبه لكن الطعم رائع ويعطي كميه كبيره
المقادير

3 كوب ارز (مغسول فى مصفاه و يترك لينشف )

كميه من السمن (انا اضع سمن و زيت دوار الشمش )

4 كوب ماء (ممكن تستخدمى مرقه )

2 مكعب مرقه دجاج

ملح / رشه قرفه او عيدان

الطريقه

نضع السمن على النار و نضع معه الارز المصفا و الناشف

و نقلب جيدا فى كل الجهات حتى يحمر الارز و يصبح لونه على بنى خفيف

اذا و جدنا السمن كتير بعد التحمير يجب ان نصفى السمن الزائد (أحترسوا لا تصفوه فى مصفاه نايلون يستحسن سلك او ستلستيل لانه بيكون سخن جدا )

نضع الماء على الارز لاكن (أنتبهى لان بيطلع بخار كثير عند أضافه الماء كونى حذره ) و ضعى مكعب المرقه و الملح و القرفه و قليى قليلا حتى يذوب الملح و الماجى و يترك يغلى ثم نهدى النار عليه و نضع الشياطه و يقلب كل فتره و أذا أحتاج رشه ماء أخرى نضع قليلا (لان بيختلف حسب أنواع الارز ) حتى ينضج

يغرف و يقدم و توضع فوق وجهه صنوبر او لوز او بندق اوزبيب كلهم حسب الرغبه (انا وضعت زبيب و لوز وفسدق )

يمكن تحمر كبد و قوانص الفراخ و تتبل بالملح و الفلفل و توضع على الوجه (لاكن أحنا لا نرحب بيهم نفضل المكسرات )

يمكن تقديمه مع ترنشات الرومى او الفراخ

لو عندك بواقى ارز ابيض و ارز بالخلطه سخنيهم و قدمى طبق ارز جميل

يمكن تجربه الطرق فى كميه صغيره

الارز المستخدم فى هذه الاطباق أرز مصرى

ليست هناك تعليقات: