الأحد، 23 مارس، 2014

♡◐ طريقة عمل كحك العيد بالصور ◑♡



كحك او كعك العيد ... فرحتى بالعيد بتكون بنقش الكحك انا وأولادى .. زى ما كانت أمى بتنقش معانا .. كل سنه وانتم طيبين وربنا ما يقطع لنا عاده . 

المكونات :
1 كيلو دقيق ( طحين ).
نصف كيلو سمن بلدى .
1 ملعقه صغيره خميره مذوبه فى ربع كوب ماء + 4 ملاعق كبيره سكر.
نصف ملعقة صغيره بيكنج بودر .
1 ملعقه كبيره ريحة كحك . ( من العطار ).
حوالى كوب ماء .
ملعقه كبيره سمسم نئ .( أنا لم أستخدمه .. مش بحبه مع الكحك )
** الأصل فى الكحك ان السمن نصف كمية  الدقيق .


الطريقه الأصليه .. نسخن السمن جداااا ( يقدح ) ثم يوضع على الدقيق + ريحة الكحك + ملعقة كبيره سمسم . ونقلب بملعقه خشب جيدا حتى يبرد الخليط قليلا ثم نفركه بين ايدينا ثم نضيف الخميره ونعجن جيداااا ونضيف الماء قليلا حتى نحصل على عجين متماسك. 
الطريقه هنا فيها السمن عادى ( غير ساخن ) .. نخلط كل المكونات مع بعض بدون السمسم .


 اعجن جيدا ثم أضيف الماء تدريجيا 


حتى نحصل على هذا الشكل .


نغطى العجين ونتركه يرتاح نصف ساعه . ثم نبدأ التشكيل.. 
نأخذ قطعة عجين ( الحجم حسب الذوق .. انا بحبها صغيره ) .


نعجنها جيدااا فى يدنا حتى تكون ملساء ونشكلها كره صغيره .


نفردها ( نبططها ) قليلا .


ثم نبدأ ننقشها ( نرسم عليها ) بالمنقاش . 


دى الرسمه المعتمده عندى من سنيــــــــــــــــــــــــــــن . كلما حفرنا اكثر اثناء الرسم كلما تحملت الكحكه كمية سكر اكثر عند الأكل.


هنا استخدمت القالب .. سهل لكن رسمته بتختفى قليلا بعد التخمير والخبز . وبصراحه مش بيدينى احساس زمااان .. ناس غاويه شقى :)  نعمل الكره الصغيره ثم نضعها فى القالب ونضغط عليها .



ثم نخرجها ... عمليه نضيفه 100%



هنا شكل الرسمتين .


نرصها فى الصينيه او الصاج ونسيب مسافه بسيطه بينهم ( انا وضعت ورق زبده لسهولة التنظيف مش أكتر ..لأنه مش هيلزق )


ده شغل أولادى ... حلو طبعا حد يقدر يقول غير كده :)



هنغطيه تانى ونتركه يختمر .. ثم نشغل الفرن على حراره فوق المتوسطه ونتركه يسخن ...ثم نضع الصينيه فى الرف الأوسط . حوالى 15 دقيقه . ممكن تتركيه فاتح من فوق أو تشغلى الشوايه من نصف دقيقه الى دقيقه بالكتير .
* الأفران تختلف لذلك يجب متابعته بعد حوالى 8 الى 10 دقايق. والأفضل تجربى فى صينيه صغيره حتى تحددى درجة الفرن المناسبه.


نتركه فى الصينيه حتى يبرد تماما ثم نضعه فى علبه بلاستيك بغطاء مُحكم .. و عند التقديم نرش عليه السكر البودر .


وبألف هنا .
** بعد تجربتى للطريقه الثانيه ( بدون تسخين السمن ) قررت ارجع تانى للطريقه الأصليه ..طعمها حلو جدااا بردو لكن الفرق فى الرائحه .. السمن المقدوح على ريحة الكحك بيعمل فرق كبير .

ليست هناك تعليقات: